woensdag 21 december 2011

Een beetje kerstsfeer proeven: illumination in Harajuku

Het is ongelofelijk, maar het is al 21 december! Alleen de 22e nog naar de universiteit, en daarna zijn we vrij tot 5 januari 2012. Plannen voor Kerst? Een kerstfeest hier in het DK House op kerstavond, verder niets. Plannen voor Oud & Nieuw? Niets…? Misschien een sterretje afsteken op het dak van het DK House… En dat zonder die overheerlijke oliebollen en Guido Weijers’ Oudejaarsconference…

Gek hoe de sfeer hier zo anders is dan in Nederland. Na het Sinterklaasfeest komen de kerstspullen tevoorschijn en is het overal, maar dan ook werkelijk overal kerst. Overal kerstverlichting, Last Christmas van Wham! en alles staat in het teken van dit christelijke feest. Al voor het daadwerkelijk kerst is, ben je in de kerststemming en kun je niet wachten tot het 24 december is. Hier in Japan is het plotseling bijna zo ver!

Daarnaast is alles van winkels tot supermarkten tot zelfs de lokale sportschool gewoon open het aankomende kerstweekend, en zijn er veel van de DK-bewoners niet eens aanwezig op het kerstfeest omdat ze zoals gewoonlijk naar hun bijbaantje moeten… Pas met Oud & Nieuw gaan ook banken en dergelijke dicht en zal ik het een paar dagen zonder gym moeten doen—die, tot mijn groot vermaak, alle mensen die níet tijdens het kerstweekend gaan zondigen vooral aanmoedigde om lekker te komen sporten en het met zijn allen gezellig te maken, want de staf moet natuurlijk ook gewoon werken…

In elk geval, de kerstsfeer die ik zo gewend ben, is eigenlijk ver te zoeken, zo waren ook meerdere buitenlanders in het DK House van mening. Om toch een beetje in de kerststemming te komen ben ik met Mami (een goede Japanse vriendin van mij) en Glynis naar de Omotesando in Harajuku gegaan om daar de kerstverlichting te bekijken, de illumination. Dat is dan wel weer iets wat in Japan, of in elk geval in Tokyo gedaan wordt: bomen en winkels versieren met kerstlampjes. Veel over gehoord en tot 17 december geen kans gehad om een kijkje te nemen, maar die zaterdagnamiddag togen we naar Harajuku om het eens met eigen ogen te gaan bekijken.

De Omotesando is een brede, dure winkelstraat in Harajuku, waar namen als Louis Vuitton en Blueberry niet ontbreken. Op een cafeetje hier en daar na, en een toeristisch kijkje, heb je hier in feite niet veel te zoeken. Maar met de feestdagen op het oog is deze straat omgetoverd tot een waar lichtjesspektakel, met alle bomen aan weerszijden van de straat versierd met goudkleurige verlichting. Het deed me meteen tegen aan de Champs-Élysées in Parijs!

We waren uiteraard niet de enigen; terwijl de schemer viel, zagen de trottoirs al zwart van de mensen die overal stopten om foto’s te maken. De straat oversteken was natuurlijk hét punt waar mensen stil wilden blijven staan om de gehele straat op camera vast te leggen, en daarom stonden er ook politieagenten die iedereen aanspoorden vooral door te blijven lopen. De loopbruggen over de straat, vanwaar je natuurlijk een prachtig uitzicht zou hebben, waren om drukte, en daarmee, gevaar te voorkomen afgesloten.

Mami nam ons ook mee naar de Omotesando Hills, een chique warenhuis waar ik waarschijnlijk vanuit mezelf nooit een stap binnen gezet zou hebben. Buiten het warenhuis stond een prachtig verlichte koets, waar nota bene FC Barcelona verdediger Dani Alves een paar dagen ervoor een foto had laten nemen van zichzelf!

Binnen kreeg ik eindelijk een beetje een kerstgevoel met een Disney-thema en een schitterende kerstboomvormige verlichting in het middelpunt van het warenhuis. Er kwam ook een Japanse zangeres optreden, maar haar stem en haar Engelse uitspraak (van grote hits als All I Want for Christmas en de Jackson5) waren zodanig dat we er niet lang bleven rondhangen.

Uiteindelijk zijn we de hele straat afgelopen en keerden we met toch een beetje een kerstgevoel terug naar Ikebukuro om daar te gaan dineren. Hoewel Japan in dat opzicht toch wat vervaagt in vergelijking met ons kleine landje, is het niet helemaal afwezig en ga ik lekker kerstfilms kijken en warme chocolademelk drinken! En hoe dan ook, er staat ons een vakantie van iets langer dan een week te wachten, dus klagen mogen we sowieso niet!

Fijne Kerstdagen allemaal!

6 opmerkingen:

  1. Ik snap denk ik wel wat je bedoelt... Het is hier prachtig met kerst, alle verlichting, speciale soorten kerstdrank, kerstbroodjes, etc. maar het is toch niet zoals wij ('de nederlanders') het gewend zijn... Misschien is er een gebrek aan kerstboom in de kamer, aan Skyradio die de originele versies van kerstliedjes uitschreeuwt, aan kerststollen en dennengeur? Kan er niet zo goed mn vinger op leggen, maar ik mis toch iets waardoor het in Nederland altijd wat meer 'kerstelijker' (is dat een woord? :S) lijkt...

    Maar dat mag de pret niet drukken! Een hele fijne Kerst (ook al zie ik je morgen) en geniet van het 'vrij zijn'! :)

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Diana,
    Zo zou ik de Omotesando ook weleens willen zien!
    Jammer dat ze in Japan geen echte kerstsfeer hebben; al is het hier in Nederland ook moeilijk om in de stemming te komen met het vieze weer en al die tentamens/deadlines XD.
    Anyway, leuk om weer een blogbericht van je te lezen en ik wens je hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toe!
    xx
    Marit

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hee Diana,

    Leuk zeg! Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar alvast!:)

    X
    Anne Fleur

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Diana!
    Wat jammer dat de kerstsfeer daar niet zo heerst, maar de Omotesando ziet er wel spectaculair uit met al die lichtjes! Hopelijk kun je een beetje genieten van de kerst en geniet vooral van je vakantie!

    Hele fijne feestdagen en op naar een goed 2012!

    xx Leana

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heeey,
    Oh al die lichtjes zijn zo pretty! Maar jammer dat de kerst daar niet zo heeft geheerst! Hoe was het nieuw jaar? Vieren ze dat daar wel? =D

    Ik wens je trouwens een geweldig gezond en happy 2012~!! ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja. ik ben het helemaal met je eens. Ik woon hier in Japan nu 39 jaren en heb nog nooit echt het kerstsfeer kunnen voelen. Maar dat komt denk omdat dit geen Japans feest is op zich. Alles gaat gewoon door op kerstdagen zoals werken en scholen enz. Geen rust punt. Familie samen zijn lukt bijna niet op kerstavond. Het is dus ook geen familie of gezin aangelegenheid of met een geloof, maar hier meer nieuwe paartjes , daten en business aangelegenheid. Niet alleen zijn met kerst misschien een beetje, maar de toon ligt op verkoop van taarten en kip en dan de feestjes met vrienden en verkleden, dan zit je toch wel ver naast Nederlandse kerst. Ik heb jaren achtereen een kerst diner gemaakt en dan met schoonouder en schoonzus en grootouders hier kunnen vieren en dat was echt wel aardig, al is het dan nog niet echt de sfeer van kerst in Nederland.Ik ging dan ook met kerst naar Nederland zo nu en dan, en dan genoot ik weer van die warme gezellige sfeer. de rust.

    BeantwoordenVerwijderen